Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) оцењује непримереном изјаву шефа ЕУ дипломатије Жозефa Борељa да ће судити о Србији на основу става према Русији и Кини, по принципу „ко није са нама, тај је против нас“ и сматра је покушајем нарушавања суверенитета Србије.

„Србију не треба да плаше претње званичника ЕУ и њихово непринципијелно условљавање, него да буде доследна и упорна у политици војне и политичке неутралности. Запад не схвата да за Србију није примамљива и прихватљива њихова политика подршке сецесији тзв. Косова, хомосексуалних бракова, гурања у непријатељство са Русијом и Кином и колонијалног коришћења наших природних ресурса кроз нездраве технологије, као што је поново најављено ископавање литијума. Ако ЕУ хоће Србију за партнера мора то да разуме и да промени политику према нашој земљи“ – изјавио је председник ПОКС, Војислав Михаиловић.

„Више смо пута поновили да Србија може и треба да има добросуседске односе са ЕУ, а не са Косовом, како западне дипломате стално намећу. Очување независности у спољној и унутрашњој политици које зовемо политичком и војном неутралношћу је врхунски државни интерес. Докле год Русија и Кина не желе чланство лажне државе Републике Косово у УН, оно то неће бити. Осим ако Србија нема ништа против тога. Зато позивамо власт да одбаци француско-немачки споразум који предвиђа у члану 4. да се Србија неће противити чланству тзв.Косова у међународним организацијама“ – додао је Михаиловић.