Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поднео је кривичну пријаву против Адама Шукала, саветника председника Србије за регионалну сарадњу и бившег председника СНС за Републику Српску и Maje Mачужић Пузић, државног секретара у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, да су организовали упис преко 40.000 гласача из БиХ са лажним пребивалиштима у Србији у бирачки списак у Београду и још неким градовима.

ПОКС је дошао до сазнања да је Адам Шукало у периоду од краја 2021. до почетка 2022. године, док је био народни посланик СНС у Скупштини Србије, предао државном секретару Маји Мачужић Пузић спискове од преко 40.000 грађана БиХ који су добили по хитном поступку држављанство Србије и право гласа на републичким и локалним изборима.

Адам Шукало је Србима из БиХ нудио помоћ да добију држављанство Србије у року од неколико дана, као и пасош и личну карту Републике Србије, без обавезе да плаћају било какве таксе, појављују се у Србији или да чекају уобичајену процедуру за добијање ових докумената. Он је заједно са организованом групом координатора из СНС свим људима са списка решавао и на ком ће фиктивном пребивалишту бити уписани, а од нових држављана Србије је захтевао да гласају за СНС на свим будућим изборима нудећи им и награду од 50 евра и решен превоз на дан избора.

Улога Маје Мачужић Пузић је била да у координацији са МУП реализује да сви који пристану на ове услове буду и уписани у регистар држављана Србије, а затим  и добију документе по хитном поступку и буду уписани у бирачки списак за републичке и локалне изборе.

ПОКС захтева од Вишег тужилаштва у Београду хитну истрагу поводом наведених чињеница из кривичне пријаве, с обзиром да постоји основана сумња да ће се кривично дело поновити и на новим изборима у Београду и другим градовима.