Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) предложиће измену Закона о избору народних посланика, тако да Србија буде подељена на четири изборне јединице, према статистичким регионима и да изборни систем буде мешовити, пропорционално већински. Уместо да имају једнак број посланика, по 62, јер имају исто гласача, Војводина тренутно има само 45 посланика, Источна и јужна Србија са Косовом и Метохијом 54, Западна Србија са Шумадијом 54, а једино Београд има више него што треба, чак 97. Ово је због тога што је тренутно Србија једна изборна јединица, а лидери странака су углавном из Београда.

– Посланике тренутно уместо грађана бирају лидери странака, а народних представника из Београда је за трећину више, него што би их требало бити према броју гласача. Да би се Србија равномерно развијала, потребно је да свака регија Србије и сваки град и општина има своје представнике у складу са бројем гласача који изађу на изборе. Грађани треба да гласају у свакој општини и граду, за кандидате за посланике из свог места и на основу тога да се рачунају укупни изборни резултати странака за сваку регију. До сада су се кандидати за посланике сакривали иза странке, кријући своје биографије, а грађани су сазнавали ко ће им бити представници тек када се избори заврше. Желимо да представници грађана у Народној Скупштини Србије заиста буду посланици за које је народ гласао, а не слуге лидера политичких странака који их бирају, као што је сада случај – изјавио је заменик председника ПОКС, Мирко Чикириз.

Пред посланицима ће се наћи овај предлог ПОКС већ на јесењем заседању и очекујемо његову подршку, како власти, тако и опозиције, јер је време показало све мањкавости постојећег закона, који увек фаворизује Београд у односу на остатак Србије, онемогућава грађане да учествују директно у избору народних посланика са страначких листа и омогућава прелете посланика из једног посланичог клуба у други.